Дефіцит продуктів у Дніпрі: що зникло з полиць супермаркетів

Серед дніпрян все частіше шириться інформація, нібито люди панікують та запасаються всім необхідним, змітаючи з полиць магазинів продукти . Щоб запобігти поширенню фейків, ми перевірили, яка ж насправді ситуація у різних супермаркетах Дніпра. Тож чи дійсно у місті з’явився дефіцит та як впливає війна на вартість продуктів?

Про це повідомляє канал Дніпро ТВ.

Супермаркети в Україні продовжують працювати там, де це можливо. Проте, у регіонах, де точаться бої, люди часом не можуть придбати навіть хліба, не кажучи вже про крупи, олію та інші товари першої необхідності.

Навіть дніпряни все частіше скаржаться, що з полиць супермаркетів зникли деякі продукти. Саме тому ми вирішили з’ясувати, чи справді у місті через воєнний стан з’явився дефіцит або цей дефіцит створили штучно саме люди?

Соцопитування:

“Единственное, что сильно ощутимо – исчезла гречка, вообще её нет ни в каких сетевых супермаркетах. Есть розница в маленьких магазинчиках, но стоимость там от 85 грн, очень дорого”.

“Среди молочных – пропало молоко по 21 гривне, сейчас уже по 24 и выше, для меня это важно. Ну, по 30, 40 оно и было, но так как я для пенсии – для меня это повышение”.

“Дрожжи сухие пропали, вообще было невозможно найти. Томатная паста, тоже искал вчера и не нашел”.

“Буває, недовозять або із затримкою, а взагалі все є. Хліб, консерви, макаронні вироби, мука – все є”.

“Я можу сказати, що у нас, в магазинах у Дніпрі, майже на 98% забезпечено все. А ті дрібниці, яких недостає або бракує комусь – то несуттєво”.

Чого саме не вистачає на полицях міста? Аби дізнатись це, рушаємо у рейд найпопулярнішими супермаркетами міста.

Директорка першого, Олена Шульга, запевняє: дефіциту продуктів у них немає. У супермаркеті достатньо всього. Продукти першої необхідності – молоко, крупи, м’ясо та овочі – є на полицях магазину. У закладі можна знайти також їжу швидкого приготування та консерви. Обмежень на кількість товару в одні руки в цій мережі немає.

Олена Шульга, виконавча директорка Dmart: “У нас есть товар социальный, с которым мы работаем согласно указа президента с наценкой социальной 10%, не выше 10%. Мы этого придерживаемся и придерживались с начала военных действий. Это мука, сахар, молоко, гречка, масло сливочное, это потребительская корзина”.

Яна Тютяєва, журналістка: “Наступним перевіримо супермаркет, який можна знайти в кожному районі міста.
Ця мережа славиться найнижчими цінами на ринку, тож ми зараз дізнаємось, чи немає тут дефіциту якихось товарів”.

З 28 лютого, у зв’язку з воєнним станом, тут діє обмеження на соціальний товар. Таке рішення компанія прийняла для запобігання штучного дефіциту та ажіотажу. Продаж хлібу, батонів, круп, цукру, солі, макаронних виробів та олії здійснюється не більше двох одиниць одному покупцю.
Ціни тут справді нижчі, ніж в інших супермаркетах. Звідси і великий попит – полиці магазину швидко порожніють, втім, ненадовго.

Значної нестачі товарів ми не помітили. Проте, на полицях відсутні гречка та сода. За словами працівників магазину, не на камеру, їх мають доставити найближчим часом.

А зараз переходимо до перевірки останньої продуктової мережі. Олександр Шуть, керівник PR-центру, каже: на початку війни виникали складнощі з логістикою та поставкою продуктів, але зараз ситуація стабільна.

Олександр Шуть, керівник PR-центру Varus: “З самого початку війни дійсно були проблеми, пов’язані з тим, що багато постачальників опинилися на окупованій території або в зоні бойових дій. Також виникли проблеми з логістикою, тому що був великий брак водіїв, яких призвали до армії. У постачальників були проблеми з пальним, які вирішили дуже швидко. Ще такий цікавий момент: раніше, наприклад, локальні постачальники, які не могли зайти в мережу, бо не могли покрити всю мережу, вони зараз активно представлені в мережі. Бо якщо постачальник може закрити якийсь регіон, він заходить і ми з ним співпрацюємо, аби уникнути порожніх полиць”.

У цьому супермаркеті порожніх полиць ми також не побачили. Фрукти, крупи, молочну продукцію, яйця, соки, побутову хімію та навіть кулінарію власного виробництва можна купити в супермаркеті без обмежень. Єдине, чого ми не знайшли тут – томатна паста.
У закладі кажуть: подорожання є, але не на критично важливі продукти.

Олександр Шуть, керівник PR-центру Varus: “Все росте в рамках інфляції, і знову ж таки, соціально значимі продукти, які є в переліку Кабінету Міністрів – на них ціни не підвищуються. А якщо підвищуються, то тільки за специфікацією виробника і постачальника, які пояснюють, що собівартість зросла. Відповідно, такі ціни будуть відпускні, ми націнку на них не можемо підвищувати”.

Затримки в постачанні продуктів можливі хіба в селищах. Все через затори на дорогах.

Підвищення цін справді є, але воно не буде критичним, доки немає нестачі пального, сировини та відсутні логістичні складності на харчових підприємствах.

Світлана Тіницька, голова Дніпропетровської організації харчової промисловості профспілок працівників: “Якщо виникне різкий скачок цін на сировину і коли підприємства вже не зможуть стримувати – тоді будемо вирішувати з воєнною адміністрацією і з урядом це питання. На сьогодні це питання не стоїтьМоже бути гривня, дві, але це ясно, що логістика, воєнний час. Сировину ми возимо з інших регіонів. Звичайно, затрати різні на транспортні доставки і на інші затрати, які впливають на продукцію. Але я вважаю – це не ріст ціни. Гривня, дві – це звичайні відхилення в тих умовах, в яких ми працюємо”.

Нещодавно український клуб аграрного бізнесу опублікував інформацію про динаміку цін на продукти під час воєнного стану.

В Україні з початку війни змінилися ціни на низку продуктів харчування, зокрема, подорожчали овочі. Так, середня ціна на моркву зросла на 22%, цибулю — на 13, капусту — на 11. Трохи знизилася ціна на сало, яке опустилося в ціні на 3%. Відсутнє зростання цін і на найдорожчий вид м’яса — яловичину. На рис спостерігається навіть зниження ціни на 5%. Деякі молочні позиції демонструють зростання. Зокрема, кисломолочний сир та сметана підскочили на 1 та 4% відповідно.

Основна причина такого подорожчання — не лише війна в Україні, а й характерний для цього періоду сезонний фактор. Навесні запаси продукції починають закінчуватися і ціна поступово рухається вгору. Проте, невдовзі ціни мають стабілізуватись, адже українські аграрії почали посівну.

Микола Лукашук, голова Дніпропетровської обласної ради: “Завжди міжсезоння, коли відбувається перехід до іншого сезону, є зростання цін. Якщо ми дивимось на овочі, то багато овочів їхало до нас з інших регіонів, які на сьогоднішній день окуповані. Наприклад, Херсонська область зараз окупована і продукти тепер їдуть з інших міст. А враховуючи те, що у нас зруйнована частково логістика, якщо будуть їхати будь-які продукти там з Києва чи інших регіонів – там, де підірвані мости, там, де зруйновані дороги – то, звісно, що логістика збільшується. Є збільшена вартість палива і ще є міжсезонне подорожчання – з цим і пов’язано подорожчання цін на овочі. Проте, якщо ми подивимось на рік до військового стану, то зростання цін невелике і вони в тих межах, які відбувались кожен рік”.

Тож тепер можемо зробити висновок: будь-якого дефіциту продуктів харчування в Дніпропетровській області немає, а подорожчання цін можна пояснити сезонним фактором.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Рекламные блоки позволяют нам оставаться независимыми СМИ, а вам – получать самые свежие новости под ними. Scroll down!

Присоединяйтесь также к 49000 в Google News. Следите за последними новостями!Присоединиться
Главное за день
logo-bottom
© 2022, все права защищены 49000.com.ua
Наверх

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: