Минулого тижня у Дніпрі близько десяти людей отруїлись шаурмою. Усі вони купували її в торговельній точці на вул. Грушевського, 56 – на кінцевій зупинці трамвая. П’ятеро постраждалих опинились на лікарняних ліжках.
Чи варто купувати швидку їжу? Чи є у продавців відповідні документи? – це з’ясовували наші журналісти під час рейду.
Грушевського, 56: раніше все було добре – слабка втіха
Одним із постраждалих став дніпрянин Артем Мороз. Він гуляв з другом та вирішив перекусити. Торговельна точка, яку вибрали хлопці, виглядала чистою та охайною. Тож у них не виникло жодних сумнівів щодо її безпечності.
– Ця підла шаурма зіпсувала мені весь вечір, — згадує Артем. – Ми з’їли її десь о шостій. А через три години мені стало зле. З часом ставало гірше — почало кидати в холод. Побіг до вбиральні та провів там десь сорок хвилин. Згодом друг приніс мені ліки, я випив їх, накрився ковдрою.
Артема морозило десь до другої години ночі, а потім почало лихоманити. Наступні три дні були зіпсовані через неякісну шаурму.
А ось Сергію Тураєву пощастило менше — він з отруєнням потрапив до лікарні.
– Я купив та з’їв фастфуд десь о дванадцятій, — розповідає хлопець. – Через дві години мені стало зле. Це було дивно, адже в тому місці я їв шаурму не вперше. Раніше все було добре, я навіть рекомендував цю торговельну точку друзям. Але того разу мене почало нудити. Ніколи в житті мені не було так погано, як в той день.
У Сергія були всі симптоми харчового отруєння: блювота, діарея. Він навіть втрачав свідомість. Коли стан покращився, хлопець написав заяву до поліції. Тепер там будуть розбиратися з непорядними торговцями.
У соцмережах люди пишуть про Олю – власницю мережі дніпровських закладів, в які по шаурму краще не ходити.
«Я ніколи не купував там шаурму, тому що туди м’ясо або привозять з лівого берега зі складів, або з автовокзалу, — пише один із користувачів . – Знаючи про те, які люди там нанизують м’ясо, її ніхто не захоче їсти».
Просп. Поля, 110: документів немає – сам її їм
Перевіряємо точку продажу шаурми, яка знаходиться на проспекті Олександра Поля, 110 — біля зупинки громадського транспорту.
Продавець представився Романом і на наш запит повідомив, що санітарної книжки в нього немає. Інші документи, наприклад, дозвіл на торгівлю та сертифікат відповідності продукції, за його словами, також потрібно просити у власника торгової точки. Як результат, жодних документів нам надано не було.
– Сертифікат відповідності харчової продукції, а саме шаурми, неможливо отримати, бо це досі є напівзаконним, — виправдовується він.
Засоби гігієни у цій точці продажу також відсутні. Є раковина, де можна помити руки, проте ні антисептиків, ні інших антибактеріальних засобів помічено не було. Санвузол відсутній, тому щоб сходити в туалет доводиться бігти до сусіднього закладу.
Продавець додав, що через інцидент, який стався днями, клієнти стали на регулярній основі просити надати вищеназвані документи. Проте, незважаючи на їх відсутність, людей, які бажають поласувати цією стравою, менше не стало.
До речі, Роман назвав соус найбільшою проблемою у шаурмі, додавши, що саме через нього виникають отруєння, оскільки його не тримають у належних умовах, тобто у холодильнику за відповідної температури, а залишають у легкодоступному місці на прилавку, незважаючи на спеку. Також він розповів, що по місту є лише три постачальники м’яса у подібні заклади. На жаль, тут теж не обійшлося без ексцесів. За словами продавця, часом у самому м’ясі йому доводилося знаходити моторошні речі: саморізи, болти та багато чого іншого, що там явно не повинно бути.
Незважаючи на все, Роман додав, що у своїй шаурмі він впевнений на сто відсотків, бо він сам щодня вживає свою продукцію.
Ми також ризикнули скуштувати шаурму у цьому закладі: вибрали класичну гостру шаурму. Продукти у страві відповідають заявленим. Присутня гострота зеленого перцю, але картопля суха, відчувається, що лежить на вітрині вже довго.
На щастя, жодних ознак отруєння у нас не було. Проте ризикувати все ж таки не варто. Намагайтеся купувати в перевірних місцях, де є відповідні документи!
«Сендвіч Майстер» в центрі: захмарні ціни та мухи у приміщенні
Проводимо ревізію у «Сендвіч Майстер» на Королеви Єлизавети ІІ, 11. Заклад має сторінку в Instagram. Вона має понад 600 фоловерів. Підписники в коментарях дякують працівників закладу за найкращу шаурму в Дніпрі. Чи справді тут все так ідеально, як на картинці?
У закладі пропонують чимало різновидів шаурми на будь-який смак, а також хот-доги та напої. Грає приємна музика. Страву можна скуштувати на місці – є столики та стільці. На наше прохання одна з працівниць Ганна показала нам санітарну книжку, однак зблизька розглянути її нам не вдалося. Інших документів, як і куточка споживача, не було.
Увійшовши до закладу, перше, на що ми звернули увагу – велика кількість мух. Раковини, щоб помити руки, чи антисептика ми не побачили, хоча працівники запевняли, що вони є.
Ми замовили дві шаурми в арабському лаваші без капусти по 90 грн. Зазначимо, що це найдешевші позиції в меню «Сендвіч Майстра». До речі, замовлення приймали російською. Поки страви готувалися, ми поспостерігали за роботою закладу та оглянули приміщення. Ми звернули увагу на великий смітник, який вже вранці був на половину заповнений. Виникають питання і до процесу приготування. Ми стали свідками того, як кухарка ставила шампур з м’ясом на підлогу.
Страву приготували досить швидко. Ми мали великі сподівання стосовно смакових якостей шаурми у цьому закладі, проте, на жаль, вони не справдилися. Попри свій ідеальний вигляд страва була вкрай жирною. Навіть здоровому шлунку перетравити її – ще те випробування.
Однак відвідувачі закладу, з якими нам вдалося поспілкуватися, шаурмою задоволені.
– Шаурму їм раз на рік, – поділився Дмитро. – Дуже-дуже хотів цю шаурму скуштувати. Її тут роблять вже років 10. Раз на рік можна. Вона тут незвичайна – немає свіжих овочів, крім капусти. Мені дуже подобається соус.
– Шаурму їмо дуже рідко, не поціновувачі, – кажуть дніпряни Євген та Ольга. – Беремо маленьку. Доступна проста їжа.
«ТОП-Шаурма»: усі документи є
«ТОП-Шаурма» розташована між ТЦ «Нагорка» та супермаркетом «АТБ». Відразу біля закладу усіх охочих поласувати стрітфудом зустрічає величезна черга. Замовлення у новоприбулих приймають одразу, а далі готують у порядку черги. Місць для сидіння біля закладу немає, але є маленький столик, біля якого можна постояти з друзями, та смітник.
Куточка споживача всередині немає, але працівниця Оксана без вагань показала санітарну книгу — свою та кухаря. Незважаючи на велику кількість покупців, у приміщенні було доволі чисто. У кутку закладу ми побачили рукомийник.
Усі документи є – тому замовляємо! Ми вибрали класичну шаурму з куркою, чекати її довелося близько п’яти хвилин. Її вартість – 100 гривень, це середня ціна стандартної шаурми по місту. Куряче м’ясо можна замінити на баранину, ціна збільшиться на 10 гривень. Також у меню є варіант з двома видами м’яса та овочева шаурма. Асортимент доволі стандартний: ще тут можна замовити хот-дог, фалафель, бурум та напої, але ми не побачили в меню додатків до страви – сиру та грибів.
Ми отримали своє замовлення та, побачивши розмір шаурми, вирішили її зважити. Так, загальна вага страви виявилася трохи більшою ніж 600 грамів, можна «лопнути» або поділитися з другом. Усередині ми знайшли куряче м’ясо, капусту, картоплю фрі, помідори та свіжий огірок, соус – білий. Загалом шаурма смачна, не вистачило кисленьких огірків, але у літній сезон заклади часто надають перевагу саме свіжим овочам. Єдине зауваження – тоненький лаваш, який швидко розмокає.
У радіусі 100 метрів від «ТОП-Шаурми» ми знайшли ще три схожих заклади, але тут черга була найбільшою, тож ми поцікавились у дніпрян, чому вони вибрали саме цю шаурму. Головною перевагою для містян виявився смак та свіжість продуктів, дехто купує її саме тут вже декілька років поспіль. Також багато хто зазначив, що тут можна сильно зекономити, придбавши одну шаурму на двох.
Вільний, 2-а: шавуха з пивцем йде на ура
«Шавуха найкраще смакує із пивом», – впевнені відвідувачі популярної точки з продажу шаурми на Лівобережному-3. Шавуха – це шаурма у молодіжному сленгу. Хлопців та дівчат тут не дуже хвилюють нюанси із документами щодо санітарних вимог та якості у закладі.
Ми завітали до однієї з численних шаурмятень на Лівобережному-3 — у провулку Вільному, 2-а. Варто зазначити, що конкуренція робить свою справу: точок продажу — багато, тож такі заклади покращуються, аби вправно змагатися за клієнта. Кіоски-шаурмятні дуже стрьомного вигляду, які пам’ятають старожили, вже пішли в історію. У такі хібарки публіка вже не піде, люди вимагають більшого і кращого за свої гроші.
Цей павільйон створено так, що покупці можуть взяти шавушку із собою, а можуть присісти за столик та з’їсти порцію в закладі. Покупці запевняють: смачно, а головне – поживно і за невеликі гроші. Що цікаво: кухня в шаурмятні – перед очима відвідувачів, тож можна побачити, як і з яких продуктів готують їжу. Продавчині працюють в одноразових поліетиленових рукавичах. Запах – специфічний, однак звичний для закладів такого типу. Комусь не подобається, бо потім одяг буде смердіти, а в когось – навпаки, збуджує апетит.
Щодо асортименту – все зрозуміло, різновиди шаурми та ціни – на великому табло. Стоячи в черзі чітко фіксуємо, що серед відвідувачів цього закладу дуже популярна «Шаурма куряча», неодмінно – з пивом.
Знайомимося з продавчинями: Ірина та Юлія готують шаурму та продають напої швидко та вправно. Однак позують для фото не дуже охоче – кажуть, справ багато. Ну-ну, а може, просто керівництво не дуже дозволяє «світити» обличчя? Тож робимо фото просто у шаленому робочу ритмі.
Розпитуємо далі: як щодо санітарної книжки? Вона звісно є, каже продавчиня. От тільки у менеджера, який буде завтра. Отакої. Чи це порушення? Питання риторичне. Попри ці негаразди із документами у закладі є водопостачання. І навіть окремий санвузол з туалетом, де можна помити руки. Ще несподіванка – в закладі планово проводять вологе прибирання.
Тож після водних процедур переходимо до дегустації. На пробу взято шаурму-«комбо» — з напоєм та картоплею. Попри побоювання — загалом можна їсти, хоча занадто гостро та замало власне м’ясця, а от овочів — побільше. Утім, ці хитрощі у приготуванні притаманні багатьом закладам вуличної їжі. До того ж, якщо порівняти із цінами у центрі міста, то на віддаленому Лівобережному-3 порція шаурми коштує набагато дешевше.
З цим повністю згоден відвідувач закладу Богдан, який поділився враженнями. Молодий чоловік замовив собі «Стамбульську шаурму із телятиною» та готується смакувати її.
– Час від часу беру шаурму в цьому місці, – каже він. – Ще купую шаурму у центрі міста, а також на інших масивах, де мешкають мої друзі. Швидко, дешево і доволі смачно. Загалом зараз це – тренд, мої друзі купують та їдять шаурму.
– Чи немає побоювань щодо якості та наслідків для здоров’я? – запитую у Богдана.
– На щастя, проблем із самопочуттям після не було, — відповідає він.
Тож бажаємо усім гурманам, кухарям та продавчиням міцного здоров’я. І принесіть нарешті санітарну книжку!
Отруєння шаурмою може бути смертельно небезпечним
Володимир Чумак, завідувач інфекційного відділення 21-ї міської лікарні:
— Перш ніж харчуватись у таких закладах, треба ретельно перевіряти ті умови, в яких готується їжа. Також слід звернути увагу на зовнішній вигляд продавця, кухарів – оцінити, наскільки вони охайні. Холодильники можуть працювати добре, але якщо людина буде готувати ту ж саму шаурму брудними руками, то буде біда. Якщо не надати хворому вчасну допомогу, він може навіть померти.
Улітку всі хворі з кишковою інфекцією, які звертаються до медзакладів, окрім патогенної флори, також обстежуються на наявність в них холери. Це стандартна процедура, яка відбувається кожного року до кінця вересня. Усі кишкові інфекції – дизентерія, сальмонельоз – починаються з суттєвого підвищення температури (до речі, цього симптому немає під час холери). Зазвичай хворий відчуває переймоподібний біль. Живіт то болить, то припиняє боліти. З’являється діарея.
Під час вживання фастфуду ви можете не відчути нічого підозрілого. Тож пильним треба бути до того, як ви купили продукт. Гостре отруєння є беззаперечним приводом для звернення до лікарні. Якщо ви навіть перенесли сальмонельоз або дизентерію у легкій формі, без належного лікування, ви можете залишитись носієм цих хвороб. А це означає, що вони нікуди не подінуться – можуть з’явитись хронічні коліти та інші проблеми. Тож у разі виникнення неприємних симптомів краще за все звернутись до лікарні.
За матеріалами Наше Місто.