Перші два тижні змішаного навчання у дніпровських школах пройшли досить добре. Як би не одне «але». А саме – шкільне харчування. Меню, яке пропонували учням у їдальнях, було, м’яко кажучи, дивним. Особливо дітям не сподобалась квасоля, яку вони отримували у ланч-баксах по п’ятницях.
Занадто ретельно виконували постанову
Усі два тижні у батьківських групах у соцмережах відбувались дебати стосовно того, чим годують їх дітей. Багато в кого викликало обурення поєднання в одному ланч-боксі ізюму, винограду, квашеної капусти та огірків. Інші поширювали фотографії з червивими яблуками. А хтось був категорично проти несолоних салатів та трав’яного чаю без цукру. Цікаво, що такі гастрономічні казуси відбувались лише в тих школах, де постачальником їжі є компанія “Олімпіус Консалт”. Тож питань до її керівництва накопичилось чимало. Задати їх у батьків була змога 18 вересня на зустрічі, яка відбулась в одній зі шкіл.
— В нас дійсно були помилки, ми дуже швидко це побачили, – одразу зізнався Михайло Торощин, директор «Олімпіус Консалт» . – Реагуємо та виправляємо їх. Ми вже запросили до нашої команди іншого технолога, який розробляє нове шкільне меню. Наша головна помилка в тому, що ми занадто сумлінно виконували постанову № 305 Кабінету міністрів України. І не врахували дитячі вподобання та ті кулінарні звички, які вони набули у свої сім’ях. Наразі ми робимо все для того, щоб страви були корисними та смачними. Для цього зустрічі з батьками будемо проводити кожного тижня.
«Ні» булочкам та пиріжкам
Та сама постанова № 305 була прийнята ще у березні 2021 року. Але «ковідні» канікули та війна ставали на заваді її повноцінного виконання – принаймні у Дніпрі. Тож зараз нарешті наші школярі мають можливість повною мірою відчути що це таке – здорове харчування. На жаль, дуже часто воно кардинально відрізняється від того, що готує мама та бабуся. Наприклад, тепер у школі ніхто не нагодує школярів пиріжками, булочками або гамбургерами. Хліб пропонується тільки цільнозерновий. А ще з’явились йогурти та сухофрукти, до яких далеко не всі звикли.
— Ми не можемо повністю відмовитись від тих норм, які затверджені Кабміном, – нагадує Михайло Торощин. – Але ми можемо на свій розсуд моделювати меню. Наприклад, в нас був овочевий салат – капуста з морквою. Дітям він не дуже подобався. Тож ми додали до нього помідори, огірки, а капусту зробили більш м’якою. Гадаю, стало краще. Зміни будуть продовжуватись, але в рамках тих норм, які ми маємо.
Варити горохову кашу кухарі не схотіли
Згідно цим нормам діти мають їсти м’ясо, рибу, яйця. І ті самі бобові, з якими поки що не зрозуміло що робити. Бо дніпровським школярам не сподобалась ані звичайна тушкована квасоля, ані варена спаржа. Та й симпатичний зелений горошок, виявляється, люблять далеко не всі. Вилучити бобові з меню неможливо. Але й варити горохову кашу кухари не схотіли. Саме по п’ятницях «Олімпіус Консалт» годує дітей бобовими. Експерименти продовжуються – у найближчу п’ятницю знов обіцяють щось новеньке. Стосовно того, що саме – поки тримається інтрига.
Деяких дітей, а значить, і батьків категорично не влаштовують солоні огірки. А представниця батьківського комітету Ліцею з посиленою військовою та спортивною підготовкою поскаржилась на кислу картоплю. Але Михайло Торощин категорично відкидає звинувачення у низької якості їжі. Він стверджує, що всі вони починають готуватись приблизно о шостій вечора напередодні того дня, коли мають бути доставлені до шкіл. Термін їх зберігання – доба. Тож наступного ранку всі страви цілком придатні до вживання.
Також постачальник отримав нарікання стосовно того, що діти отримують котлети та макарони не розігрітими. Або якщо їх розігрівають, то кришки на ланч-боксах подекуди плавляться. На це представники «Олімпіус Консалт» відповідають, що у всіх школах встановлені спеціальні шафи для розігріву. Максимальна температура в них + 65 градусів, їжа розігрівається біля півгодини. А для того, щоб кришечки не плавились, їх просто треба знімати. До речі, вигляд ланч-боксів скоро зміниться – вони стануть не чорного, а білого кольору. Так би мовити, більш оптимістичного.
Покращення вже відбуваються
У дніпрянки Мар’яни двоє дітей-школярів. Вони навчаються у 49-й школі. Жінка каже, що вони їдять майже все, крім тієї самої квасолі.
— У мого першачка алергія, тож йому досить важко, – зазначає Мар’яна. – Син знає, що йому не можна рибу, гречку, яйця. А ще він не любить зелений горошок – не їсть його ані вдома, ані в школі. А ось коли на сніданок каші, вермішель, картопляне пюре – все чудово.
Напередодні навчального року батьки та педагоги дегустували майбутні страви для дітей. Це стверджує Антоніна Змієнко – голова педагогічної ради при міському голові Дніпра. Але все одно згодом відбулись певні збої. В перші дні харчування відбувалось із запізненням. Потім почались казуси з меню. Те, що керівництво «Олімпіус Консалт» реагує на зауваження, дає надію на реальне покращення стану справ. У цьому впевнена й Ольга Коломійченко – представниця батьківського комітету СШ№8.
— Дуже хочу, щоб наші діти виходили з їдальні ситі та веселі, – каже Ольга Коломійченко. – Та їжа, яку нам показали сьогодні, гарно виглядає і приємна на смак. На відміну від того, що давали дітям минулого тижня. Я була вимушена давати доньці з собою якийсь перекус – в школі вона майже нічого не їла. Зараз сподіваюсь, що їй все сподобається.
За словами заступниці начальника управління освіти Олени Яковенко, наразі у Дніпрі харчування у ланч-боксах безкоштовно отримують біля 25 тисяч дітей. Це всі учні молодших класів та пільговики з середніх та старших класів. Згодом школярі зможуть придбати ще й буфетну продукцію.
За матеріалами сайту “Наше місто“.